VAD HAR JAG
FÖR HUDTYP?

Ju bättre du känner din hud, desto bättre resultat kommer du få av din hudvård. Vi föds alla med en grundhudtyp som sedan påverkas över tid och säsong. Din hud kan förändras av årstider, ålder, hormoner, miljö, arv och hur du tar hand om den. Du kan påverka mycket genom att se över din hudvårdsrutin och livsstil. Anpassa din hudvård efter hur din hud upplevs just nu. Du kan behöva uppdatera din hudvårdsrutin flera gånger om året för att få ett så bra resultat som möjligt.

Din hudtyp beror främst på hur mycket sebum – hudens egen olja, som huden producerar och hur mycket fukt din hud har. En överproduktion av sebum ger lätt en fet hud och en underproduktion ger torr.

Oavsett vilken hudtyp du har så behöver huden en bra hudvårdsrutin. Om du vill prioritera din hud kan din hudvårdsrutin bland annat innehålla rengöring, ansiktsvatten, ögonkräm, serum, ansiktskräm och någon gång i veckan peeling och ansiktsmask. Men om du vill göra det så enkelt som möjligt är ansiktsrengöring och en bra kräm A och O. Det är också viktigt med ett bra solskydd, oavsett hudtyp och ålder, som ger ett skydd mot solens skadliga strålning och nedbrytande skärmsstrålning.

Rådgivning och analys

Nedan kan du läsa dig till de vanligaste hudtyperna och få hjälp på vägen. Men säkrast resultat får du genom att göra en hudanalys hos en utbildad hudterapeut eller en dermatolog som är kan analysera din hud och komma med råd och tips  för just dig. Men som sagt, mycket kan du lista ut själv om du inte redan vet det.

NORMAL HUD

Det kan låta lustigt men en normal hud är väldigt ovanligt. Den med normal hud upplever inga problem alls med sin hud. Huden känns varken torr eller fet. Den har inga förstorade porer eller orenheter. Porerna är små, färgtonen jämn och det är ovanligt att en normal hud får pormaskar eller finnar. Eftersom en normal hudtyp inte har några problem med huden så är det lätt att hudvården inte blir prioriterat. Trots att den inte har några problem behöver den ändå bra hudvård för att förebygga mot framtida problem. Med åldern förändras nämligen huden och tenderar att bli mer torr.

Lägg fokus på fukt och längre fram i livet även anti-age. Håll uppsikt på att huden kan bli torrare med tiden och då behöver du byta ut dina produkter. Investera i en mild rengöring, skyddande serum och en återfuktande kräm. En ansiktskräm och peeling kan ge din hud pricken över i:et. Glöm inte solskyddet!

KOMBINERAD HUD

Precis som namnet avslöjar är en kombinerad hud en blandning av två eller flera olika hudtyper. Det vanligaste är att den är fet eller normal över pannan, näsan och hakan, den så kallade T-zonen och torr över kinder, hals och dekolletage. I T-zonen är det vanligt att huden blir blank, porerna mer synliga och det är lätt att få pormaskar och finnar. Men på kinder och hals kan huden kännas normal eller är den torr, stramar och saknar lyster. Det här är den vanligaste hudtypen i Sverige.

Du som har en kombinerad hud kan behöva skräddarsy din hudvårdsrutin med olika produkter för olika delar av ansiktet. Men utgå gärna från det område som du upplever som mest problematiskt. Om du till exempel har en lite fet T-zon och torra kinder kan du använda två olika serum för hudpartiernas olika behov och en ansiktskräm ovanpå. Likaså kan du testa att använda en ansiktsmask för torr hud på kinder och hals och en för fet hud i T-zonen. Målet är att balansera huden.

FET HUD

Tycker du att din hud känns oljig och ser glansig ut? Om det händer i hela ansiktet har du förmodligen en fet hudtyp. Då producerar talgkörtlarna ett överskott av hudens eget fett – sebum. Vidgade porer och regelbundna orenheter som pormaskar och finnar är vanligt. Men alla med en fet hudtyp upplever inte problem med orenheter. Trots att en fet hudtyp har ett överskott på olja så ska den aldrig torkas ut. Det kan tvärtom göra problemet värre och även ge en yttorr hud. Istället behöver huden få mycket fukt men mindre fett. Sebumproduktionen ska balanseras och dämpas. Produkter med lätt konsistens som till exempel gelé brukar kännas skönt. Ett annat igenkännande tecken kan vara att din makeup sitter sämre. Den glider lätt. Om du väljer makeup som är anpassad för en fet hudtyp brukar det bli ett bättre resultat.

Om du har en fet hudtyp har du oftast en hud som åldras senare i livet än en normal, kombinerad eller torr hudtyp och får mindre problem med glansighet med åren då huden naturligt går åt det mer torra hållet.

TORR HUD

Om din hud stramar och känns lite obekväm är den förmodligen torr. Ibland kan den till och med kännas lite för liten. Den kan fjälla och har sällan någon lyster. Porerna är små och huden blir aldrig glansig på något parti. Den känns torr i hela ansiktet. Huden är tunn och många med torr hud har också känslig hud. Den brukar bli ännu mer torr under vintern då luften är kall och torr.

En torr hud behöver stimuleras och få extra mycket fukt, fett och näring. Huden behöver fuktighetsbindande ingredienser. Det kan till exempel vara hyaluronsyra, karbamid, urea, PCA eller mjölksyra. De har förmågan att binda kvar fukten i huden. Huden behöver även fuktighetsbevarande ingredienser som olika oljor. De ger en härligt skön konsistens och vårdar huden lite extra.

Torrheten blir sällan bättre av att du endast lägger på en fet kräm utan du behöver addera ett serum under. Lager-på-lager blir det mest effektiva då serum arbetar längre ner i huden och en kräm skyddar på ytan. En torr hud ställer högre krav på hur du tar hand om den. Att kombinera med en mild peeling och närande mask en till två gånger i veckan är ett väldigt bra alternativ för att hjälpa huden på traven. Undvik att tvätta dig i varmt vatten då det är mer uttorkande än ljummet.

KÄNSLIG HUD

Om din hud lätt blossar, kliar och känns skör har du förmodligen en känslig hud. Det finns flera olika typer av känslig hud. Du kan ha fötts med en mindre tolerant hud, den kan vara allergisk eller så har huden blivit tillfälligt känslig av miljöfaktorer, livsstil, sjukdomar eller överstimulans. Om du tror att du har en allergi och inte tål vissa ingredienser är det en bra ide att kontakta en hudläkare och göra ett så kallat pricktest för att lista ut vilket eller vilka ämnen du är allergisk mot.

Om du upplever att huden är allmänt känslig och kan reagera på faktorer som väder, vind, stress, sträva kläder, beröring, hudvårdsprodukter och hormonella förändringar är det bra att välja produkter som är till för känslig hud. Deras ingredienser är milda, mindre aktiva och anpassade för att en känslig hud ska kunna tolerera dem. Undvik produkter som är väldigt aktiva och välj hellre en enzympeeling än en peeling med korn i. Ytliga kärl är vanliga vid känslig hud så välj gärna produkter som stärker dem.

MOGEN HUD

Vår hud börjar egentligen åldras så fort vi föds. Men det betyder inte att vi ska smörja in småbarn med antiage-produkter. Däremot är det viktigt att försöka hålla huden intakt och skydda den redan i unga år för att förebygga mot torr hud och eksem. Ju bättre vi tar hand om huden, desto bättre skick kommer den vara i. För att undvika för tidiga ålderstecken är solskydd din bästa vän. Solens strålar står nämligen för uppåt 80% av hudens för tidiga åldrande.

När du får en mogen hud är väldigt individuellt. Det är beroende av arv, miljö och hur du tar hand om den. Det finns också flera olika stadier av mogen hud. Några kännetecken är att huden tappar sin spänst och elasticitet. Det gör att rynkor och fina linjer syns tydligare. Hudens översta lager blir tunnare, cirkulationen blir sämre och huden kan upplevas som mer torr. Kanske har det även dykt upp flera pigmentförändringar. Runt 25-30 år börjar de första tecknen ofta att synas och i 40-års åldern upplever många en större förändring. Efter menopaus kan huden också bli mer skör och få mindre glans.

En mogen hud behöver produkter som arbetar på hudens kollagen för att motverka en försämrad spänst. Eftersom hudens fukt också har blivit sämre är det viktigt att du har ordentligt med fuktighetsgivande ingredienser i din hudvårdsrutin. Ingredienser att hålla utkik efter är retinol, vitamin C och syror.

UNG HUD

En slät, fyllig hud med lyster behöver också tas om hand. Anpassa din hudvård efter din hudtyp och var noga med att alltid tvätta bort makeup och använda solskydd. Undvik produkter med allt för aktiva ingredienser och produkter anpassade för mogen hud som kan stimulera en ung hud för mycket och snarare orsaka problem. Fokusera istället på enkla produkter med mycket fukt och lägg gärna till ett bra ansiktssolskydd med hög SPF. Om du brukar drabbas av pormaskar och finnar ska du inte klämma på dem. Överlåt det istället till en hudterapeut.

För att få bukt med dem kan du använda förebyggande hudvårdsprodukter som ger mycket fukt men reglerar hudens talgproduktion. Torka inte ut huden!

Experten på hudvård heter hudterapeut

Behöver du hjälp att förstå vilket hudtillstånd din hud har, kan du gå till en auktoriserad hudterapeut och fråga om råd. En hudterapeut har utbildning och gedigen kunskap inom hudvård och kan rekommendera rätt produkter och behandling för just dig.

TOP

VARUKORG 0

SENAST VISADE 0